Annonce

Annonce

Svar: Spisetid - for tidligt til familien


3. august 2017

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt høre, at det er svært at få hverdagen til at hænge sammen, hvis I skal nå aftensmaden allerede kl 17-17.30, fordi jeres dreng ellers bliver overtræt og ked af det og aftenen ender i gråd og frustration...

I kan vælge at tilbyde ham aftensmad før I andre - han kan evt. få rester fra aftenen i forvejen, så han stadig tilbydes rigtig mad og også familiemad, eller I kan vælge at give ham en middagsret fra glas, som passer til hans alder - og når han så er puttet til natten kl 18-19, så kan I voksne sætte jer og spise.. Det er naturligvis dejligt, hvis I kan spise sammen alle sammen, men hvis det lige nu ikke kan lade sig gøre, så går det nok. Det vil sandsynligvis ændre sig, når han starter i vuggestue og har vænnet sig til en ny hverdag og rytme der...

Faktisk kan man godt overveje, hvor meget I skal ændre på lige nu, hvis vuggestuestart er lige om hjørnet. For børn reagerer meget forskelligt, - nogen sover mere, andre sover mindre, og hvis den rytme han har lige nu faktisk fungerer, og det lyder som om, at det vil kunne fungerer med vuggestuens rytme, så er det ofte en masse arbejde for at ændre noget, som vuggestuestarten alligevel ændrer og måske ødelægger....

Men ellers så er det en god idé, hvis I kan lægge et bad ind mellem hans formiddagslur og middagslur. Ved at gøre dette, så får I forlænget hans vågenperiode midt på dagen, I får ham stimuleret rigtig godt både motorisk og mentalt, og når han så puttes til sin middagslur, så vil den ofte ligge senere - og dermed vil hans puttetidspunkt om aftenen også ofte komme til at ligge lidt senere. Jo senere han står op fra sin middagslur, jo senere vil han ofte være parat til at sove til natten.. Så det kan også være en mulig løsning hos jer og i hvert fald et forsøg værd :)

Hans måltider bør ligge nogenlunde fast, og det samme bør hans spisetidspunkter. Det handler om at påvirke hans indre ur, og ...


Annonce

... dermed hans indre fornemmelse for sult og mæthed og hans indre fornemmelse for træthed og behov for at sove, så han netop føler sig parat, når han puttes... Man skal ikke være rigid og ikke putte børn i kasser, men man må gerne hjælpe dem til en rytme, som sikrer at de er parate til at spise, når maden serveres og er parate til at sove, når det er sovetid :)

Det er også rigtig godt, hvis I kan forsøge nogenlunde at følge samme rytme, som han skal have i vuggestuen, så hans rytme ikke variere alt for meget og så hverdag og weekend ligner hinanden. + /- en halv times tid plejer dog ikke være noget problem.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det er generelt en god idé med et fast stå op tidspunkt, jo mere fast dagen starter, jo mere følger resten af dagen ofte efter. Det vil sige, at hvis han f.eks. skal op kl 06.30 og han nogle dage ikke vågner af sig selv, så må I gerne vække ham her, så han kommer op og der er tid til at få morgenmad osv. før han skal i vuggestue - og tid til at aflevere ham uden for meget stress... Og så vil hans puttetidspunkt naturligt også ligge mere fast, måske vil de putte ham omkring kl 09, og det samme kan I så gøre derhjemme. På samme måde vil hans middagslur også komme til at ligge nogenlunde fast, og det vil puttetidspunktet om aftenen også...

Der kan i overgangsperioden godt være lidt udfordringer med søvnen. Måske vil han vægre sig mod at blive puttet i vuggestuen, bliver måske forstyrret af de andre børn osv. og han kan være ekstra træt derhjemme, fyldt op med masser af nye indtryk - og vil derfor måske sove tidligt i en periode... Eller måske vil han sove rigtig godt i vuggestuen og sove længere, fordi han bliver træt af alle de nye indtryk og vil derfor naturligt så begynde at sove lidt senere om aftenen... Der er ingen faste regler her, og I er nødt til at se, hvad tiden bringer :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele, også med vuggestuestart :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce